La Vecindad, een manier van wonen

La vecindad

 

Als kind woonde ik in La Vecindad, een buurtje met kleine gezellige patio’s, verbonden door straatjes, terrasjes en trappen. Vecindad (het Spaanse woord voor ‘buurt’) is een term die oorspronkelijk werd gebruikt voor grote leegstaande huizen in Mexico, waar meerdere (arme) gezinnen introkken die diverse voorzieningen deelden. Nu wordt het woord meer algemeen gebruikt voor buurtjes met kleine woningen en gedeelde voorzieningen. Hoe zag mijn Vecindad eruit?

 

Rond een uur of zeven ‘s ochtends komt de Vecindad tot leven. Je hoort geluiden van de mensen die buiten lopen om vers brood te halen. In de eerste patio is het winkeltje waar een vriend van mij boven woont. Het winkeltje heeft alle dagelijkse dingen zoals granen, suiker, koffie, fruit en de krant. Je kunt er ook altijd terecht voor limonade na het spelen, want mevrouw Yola heeft altijd glaasjes klaarstaan. In een andere patio staat een groot huis waar ouders hun kinderen naartoe kunnen brengen. Naast deze ‘kinderopvang’ is een zandbak die soms vol staat met water. In het midden van onze patio staat een fonteintje, waar we in de zomer met alle kinderen rondom spelen. De oudere kinderen zijn, als ze vrij zijn van school, altijd in de laatste patio te vinden, want daar is er meer ruimte om te voetballen.

 

Vaak hoor je de stem van mevrouw Carmen door de patio’s schallen. Zij is kleermaakster en kan alles repareren, maar je kunt ook een nieuwe jurk door haar laten naaien. Omdat ze een beetje oud is, roept ze de kinderen als er een draad door de naald moet worden gestoken. Dat doen we maar al te graag, want daarvoor krijgen we dan een lekker snoepje. Ook gaan we vaak naar een man die op de tweede verdieping woont, want die kan van blikjes prachtige autootjes lassen. Wij zoeken stukjes rubber of hout voor de wieltjes.

 

Het is heel leuk om hier te wonen. Er zijn overal hoekjes, steegjes, trappetjes en pleintjes. Overdag geven de bomen schaduw voor de warme zomerzon, ‘s avonds zijn alle corridors en terrassen verlicht. Op zomeravonden is iedereen buiten. We eten op een van de terrassen op de tweede verdieping. De mannen gaan kaarten, de vrouwen dansen of kletsen. Als het kouder is zijn we in de grote gemeenschappelijke ruimte. Die wordt gebruikt om te vergaderen, of gewoon om lekker te kletsen en koffie te drinken.

 

Morgen gaat Luis trouwen, dus is er vanavond in de gemeenschappelijke ruimte een feestje. Onze Vecindad is heel actief, iedereen doet iets. Twee meiden zijn er nu dansjes aan het oefenen. Meestal dansen ze de salsa, maar nu ook de wals. Ik heb samen met Carlos, Juanita en Anibal een poppenkast gemaakt, die wij vanavond gaan presenteren aan de andere kinderen. Van de middelste trap hebben wij een tribune gemaakt met zachte kussentjes, ons theater van La Vecindad.

 

La Vecindad is een woonconcept voor intimiteit van menselijke maat, voor het tempo van de voetganger. Het wordt gevormd door bebouwing rondom kleine, semi openbare hofjes of patio’s van verschillende karakters. Er zijn geen voor- en achterkanten: de bebouwing is naar alle kanten gericht. Alle units zijn anders, groot en klein, voor wonen of voor werken of een mix daartussen. De grens tussen openbaar en privé is geen harde lijn. De waranda, het terras en de patio zijn ‘openlucht kamers’ die horen bij het huis, en die tegelijkertijd plaats bieden voor ontmoeting. Het zijn als het ware de huiskamers van de buurt. Er zijn voorzieningen voor alle leeftijden, zoals een gemeenschappelijke club en een speelplek voor de kinderen, een ‘vrijwillig’ kinderdagverblijf. La Vecindad is geen ‘gated community’, maar toch heerst er een gevoel van sociale controle, veiligheid en vriendelijkheid.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: