Langzaamheid

 

Bicicletas

 

De evolutie werkt volgens het principe dat de sterkste overleeft, niet de snelste. Net als een goede wijn, zijn er een aantal dingen in het leven die niet versneld moeten worden: ze hebben tijd nodig, ze moeten langzaam worden gedaan.

Een paar dagen geleden zag ik een film met Russell Crowe, een film die niet erg succesvol was in Hollywood. Onder de naam ‘A Good Year’ ontvouwt zich het verhaal van een succesvolle investering dealer, die als kind bij een oom op een wijngaard in de Provence woonde, in het zuidoosten van Frankrijk. Daar leerde hij de goede dingen van het leven op prijs te stellen, omgeven door natuur en rust. Zijn oom sterft en na jaren van afwezigheid keert hij terug naar de Provence met het idee de wijngaard te verkopen. Wanneer hij na een week terugkeert naar  Londen, geeft zijn baas hem een ultimatum: voor altijd partner  zijn van de vennootschap of stoppen en daarmee voor ‘het leven’ kiezen. Herinneringen aan een vrouw van zijn jeugd zijn sterker dan het idee van geld en succes en hij kiest voor een ​makkelijk leven in de Provence.

Als we gehaast zijn, raken we enkel de oppervlakte en maken we geen connectie met de echte wereld, met mensen, of met dingen die we aan het doen zijn, het leven wordt oppervlakkig, omdat alle dingen die ons verenigen en ons leven waardevol makken – het leven in de gemeenschap, met het gezin zijn, onze vriendschappen, ons datgene afnemen wat we niet in overvloed hebben: de tijd.

Onze kinderen zijn het slachtoffer van deze orgie van versnelling. Zij groeien sneller dan wie dan ook, veel kinderen zijn druk bezig met hun ouders, hebben zeer strakke schema’s, met huiswerkbegeleiding na school, pianolessen, voetbal, talen leren, enz… Ze leven als volwassenen, waardoor zij weinig tijd hebben om te genieten van hun kindertijd: met vrienden spelen, spelen zonder ouderlijk toezicht, dagdromen …

In dit tijdperk, vol communicatiemogelijkheden en veel toegankelijke kennis, waar je overal het ‘zappen’ en elektronische gadgets om je heen ziet, hebben we de kunst verloren van het nietsdoen; de deuren te sluiten van de geluidsoverlast en afleidingen, en de dingen die we nog moeten doen uitstellen, zodat we even alleen kunnen zijn met onze gedachten.

Snelheid is gelijk aan een full-time baan, controlerend, agressief, gehaast, analytisch, gespannen, oppervlakkig, ongeduldig, actief, waar kwantiteit zwaarder weegt dan kwaliteit. Langzaamheid is het tegenovergestelde: kalm, aandachtig, responsief en intuïtief, rustig, ontspannen , stil, geduldig en attent, in dit geval wordt kwaliteit gewaardeerd boven kwantiteit.

Langzaam middelen betekent dat we onze manier van leven beter kunnen beheersen, beter kunnen beslissen wat de meest geschikte versnelling is. Traagheid stelt ons in staat om verhalen te lezen aan onze kinderen voor het slapengaan, soms meer dan een, zonder een oog op het boek en een andere op de klok.

De langzaamheid is noodzakelijk om belangrijke relaties met onze buren op te bouwen, met onze cultuur, ons werk, ons voedsel… ofwel, met alles.

Als wij een beetje langzamer willen leven, moeten we begrijpen waarom we over het algemeen zo snel leven, waarom de wereld de ervaring van tijd versnelt. Het antwoord is simpel, omdat we in zeer korte tijd niet alles kunnen doen wat we willen doen, dat is waarom we ons leven plannen. Men zou kunnen denken dat planning iedereen, of je nu een landbouwer of systeemingenieur bent, efficiënter maakt. Maar onmiddellijk beginnen we weer de tijd te verdelen: tijd domineert ons, we worden slaven van tijd, met vaste data, we plannen alles en we hebben geen ruimte om niks te doen.

We willen graag een goed beroep hebben, maar ook kunst- of muzieklessen hebben, naar de sportschool gaan, de krant en alle bestsellerboeken lezen, tijd spenderen met vrienden, alle nieuwe gadgets kopen, uitgaan in de club, naar muziek luisteren, naar de bioscoop gaan, tijd doorbrengen met familie, een bevredigend seksleven hebben met je partner, op vakantie gaan naar afgelegen locaties, en misschien zelfs wat vrijwilligerswerk doen.

Het resultaat is een bijtende discrepantie tussen wat we willen in het leven en wat we, realistisch gezien, kunnen hebben en doen. Dit alles voedt ons gevoel dat we nooit genoeg tijd hebben om iets te doen.

Maar met elke denkbare menselijke activiteit, van seks, het gezinsleven, werk, voeding, medicijnen, etc, is er een soort van bewustzijn die ons leidt naar de creatie van ruimte voor langzaamheid, wat betekent dat wij dingen beter doen: stedenbouw bijvoorbeeld, met de filosofie van Slow Cities worden mensen aangemoedigd om  meer te lopen in plaats van te rijden, het stimuleert vrienden te zien en toevallige ontmoetingen, minder auto’s en meer fietsen, meer parken en minder parking.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: