TEKENINGEN

zeist

 

Een paar maanden geleden heb ik een Tablet gekocht, voor velen een zeer nuttige gadget voor het maken van notities, schema’s, schetsen, en natuurlijk het lezen van nieuws, boeken, het bekijken van films en het spelletjes doen. Ik ben niet zo fanatiek m.b.t. nieuwe technologieën, maar mijn nieuwsgierigheid was groot en nu heb ik er een.

‘Het apparaat’ helpt niet zo veel bij mijn dagelijkse bezigheden. Het heeft me ook niet verleid om andere apparaten te kopen, ik heb nog steeds mijn oude Nokia om te bellen, hoe dan ook, ik heb mijn nieuwe tablet.

In het begin was ik er erg enthousiast over, ik heb een app  gedownload om te schetsen, en een aantal andere, zoals Google maps, treintijden, enzovoort. Ik heb mijn tablet  een half jaar maar ik heb geen e – boek gedownload, ik koop boeken nog steeds in mijn favoriete boekhandel, waar ik ook een kopje koffie drink en ik nieuwe titels zoek. Ik gebruik hem nauwelijks voor e-mails en ik kon er geen schets mee maken. Ik weet niet of je dit vooruitgang kunt noemen, maar het valt mij tegen en het leidt mij af.

Ik werk weer met mijn normale schetsblokken, waar ik aantekeningen in maak, waarbij ik een diepere en aangename relatie voel met wat ik doe, waar ik niet alleen van de resultaten kan genieten, maar ook van het proces dat nodig is, en de inhoud. Ik heb een soort van handmatige intelligentie, ik begrijp hoe de dingen functioneren als ik betrokken ben bij de binnenkant van het onderwerp.

Voor mij is tekenen het leren kijken, het is verbindingen genereren tussen onze pupillen met onze hersenen en onze hand te genereren; tekenen is het hanteren van gereedschappen, zoals een pen of een potlood. Als ik aan het tekenen ben, moet ik alert zijn op de subtiele trillingen van de papier als materiaal, zijn zachtheid en zijn textuur die vragen ​​om verschillende benaderingen.

De Inspiratie komt voort uit de uitdaging van het papier, dat tegelijkertijd grenzen en mogelijkheden heeft. Een vel papier dat wordt gevuld op een organische manier, langzaam en met veel takken, zoals wanneer we kijken naar een film van een groeiende plant die versneld wordt afgedraaid. Hier is de hand aan het praten, het zijn geen vol automatische mechanismes.

Schetsboeken behoren tot de wereld van de zintuigen, de wereld van Juhani Pallasmaa’s “Eyes of the skin”, een verouderde wereld voor sommigen, waar we het papier, het potlood, de aquarelverf aanraken en ruiken.

Tekeningen worden gebruikt als een middel om iets wat niet visueel is uit te leggen; ze zijn de vertaling van visuele patronen, die geen verband houden met de echte wereld, maar met de beperking van de rechthoek van de tekening. De tekening is een laboratorium van ideeën, een eerste impressie die enerzijds werkt aan een de details van de tekening zelf en anderzijds aan een soort open stedelijke veld, vertaald in lijnen en vlekken.

Tekeningen brengen dichter bij elkaar klanten, ze staan in een intiem contact met het werk, ze staan altijd aan het begin van een proces, ze dagen uit om te reageren, ze zijn niet een eindproduct. Ze hebben de eigenschap van verbondenheid, want het betreft een idee met details dat alleen kon worden uitgelegd door de persoon die de tekening gemaakt heeft, want de verbeelding spreekt een persoonlijke taal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: